Често задавни въпроси

Основи на електрическите превозни средства

EV или електрически автомобил е моторно превозно средство, което използва мотор захранван единствено посредством електроенергия.

Първият прототип на електрически автомобил се появява в далечната 1835 година, далеч преди двигателите с вътрешно горене. Електромобилите са много полупярни в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Масовото производство на автомобилите с двигателите с вътрешно горене и сравнително по – ниската им цена, от тази на електрическите автомобили, поставят вторите на заден план.

От 2008 година насам електрическите автомобили стават все по – популярни на масовият потребител, тъй като цената на горивата се покачва драстично и климатичните проблеми започват да стават все по – сериозни.

Инетересен факт, е че през 2017  година продажбите на електрически автомобили се увеличава с 51% спрямо 2016.

 • Електрическите автомобили имат по – голям коефициент на полезно действие в сравнение с двигателя в вътрешно горене.
 • Електромобилите ускоряват много по – бързо от равнопоставените им автомобили задвижвани от двигател с вътрешно горене.
 • Автобомилите задвижвани чрез електричество са изключително безшумни.
 • Сервиза при електромобилите е изключително опростен поради факта, че нямат ДВГ, те се нуждаят от малък брой сервизиране.
 • Електромобилите не замърсяват природата.
 • По време на спирачен път или спускане под наклон електромобилите рекооперират енергия и по този начин я запазват.

Времето за зареждане на електрически автомобил зависи изцяло от капацитета на батерията и позволеният ампераж от производителя.

Пример: Tesla Model S85D, където 85 означава, че капацитета на батерията е 85 kW ще се зареди от 0 км до 400 км:

– на бързозарядна станция, която зарежда с 45kW/h за приблизително 2 часа.

– на Supercharger станция, която зарежда с 150kW/h за приблизително 40 мин.

– на домашно зарядно, зареждането може да зависи от това дали използвате трифазен или монофазен ток.

Производителите на електромобили препоръчват капацитета на батерията да не се зарежда до 100% освен, ако не пътувате и не ви е необходим пълният заряд . Зареждане за дневните ви нужди между 60-80% ще запази пълният капацитет на вашата батерия за по -дълго.

Различните електромобили имат различен пробег. Например градските електрически автомобили, като FIAT 500E  са с малък капацитет на батерията до 120 км. Автомобили като Tesla, Hyundai, Audi и други предлагат автомобили с голям капацитет на батерията, с пробег от 300 до 500 км. с едно зареждане. Разбира се за нуждите ви меежду 120 и 300 км, също има автомобили подходящи за вас като например Renault ZOE.

За пробега на електромобила освен капацитета на батерията са важни и няколко други фактора, като например: дали карате по магистрала, дали изкачвате или спускате под наклон, дали е топло или е студенo. Всичко това оказва влияние върху пробега на автомобила задвижван от електричество, аналогично на автомобилите с ДВГ*.

За максималният пробег на вашият автомобил може да проверите в характеристиките на автомобила, качени на нашият сайт в раздел Модели.

*ДВГ – двигател с вътрешно горене

Към Юли 2019 година проучване показва, че само в Европа има над 170 000 публични зарядни станции. Публични означава, че всеки притежател на електрически автомобил може да зареди на тези станции.

Само в България вече имаме над 200 изградени и работещи публични зарядни станции, като повечето от тях са безплатни.

В това число не влизат заредните станции изградени от хотелите за техните гости.

Точното местоположение на всички зарядни станции може да видите в приложението Plug Share, което може да свалите от AppStore или GooglePlay.

Стойността на зареждането на електрически автомобил зависи от тарифата на станцията те най – често са:

1. Безплатни станции

2. Станции с цена за 1кВ/ч, които от своя страна може да са публични или вашата домашна станция

– средната цена на публичните станции е около 0,40 лева за 1кВ/ч

– средната цена на домашната зарядна станция е около 0,23 лева за 1 кВ/ч

3. Станции с фиксирана цена за едно зареждане от 5 до 10 лева.

Хибрида е бензинов автомобил с електромотор захранван от батерия, която се зарежда от работата на двигателя с вътрешно горене. Хибридните автомобили са пригодени да използват електромотора си за до 50 км/ч и до 15 км. Когато надвишите едно от двете автомобилът автоматично започва да използва бензиновият двигател.

Plug-In автомобилите се различават от хибридите по няколко основни критерия:

– за да заредите батерията, която захранва електромотора на Plug-In хибрид се нуждаете от външен източник на електроенергия

– Plug-In хибрида може да се движи само на батерия без значение от скоростта. Разбира се по – високата скорост намалява по – бързо пробега, който обикновено е между 30 – 50 км. След изразходване на електроенергията съхранена в батерията Plug-In хибрида се превръща в обикновен бензинов автомобил.

Електрическите автомобили се задвижват изцяло чрез електромотори, които черпят енергия от батерията на автомобила. За зареждане на електрически автомобил ви е необходим външен източник на електроенергия или така наречената зарядна станция.

Всички електрически автомобили са с нулев разход на СО2.

Зареждане и обхват

Факторите, които влиаят върху пробега на електромобилите се препокриват с тези, които влиаят и върху автомобилите с ДВГ, разбира се има и малко изключения. Нека все пак да ги разгледаме подробно.

Фактори увеличаващи пробега на автомобила:

 • Топла батерия ви осигурява по – дълъг пробег. Може създадете план за регулярните си излизания в компютъра на колата и това ще ви осигури топла батерия.
 • Каране с оптимална скорост. Оптималната скорост за електромобилите е между 90 и 130 км/ч. Всъщност това са и максимално позволените скорости в извънградски условия на територията на Р България, както и в по – голямата част от Европа.
 • Спускане под наклон. Спускането под наклон и изпозването на спирачки спестява от разхода на батерията. Електромобилите с по – големи електромотори дори рекооперират тази енергия и я връщат като заряд в батерията.
 • Поставянето на гуми и джанти според препоръките на производителя.

Фактори намаляващи пробега на електромобилите:

 • Студена батерия. Аналогично на автомобилите с ДВГ, колкото е по – студена батерията на електрическият автомобил толкова е по голям разходът на електроенергия.
 • Каране с висока скорост. Карането с висока скорост е най – бързият и сигурен начин да изразходите заряда в батерията на електромобила. То също така е изключително опасно за всички участници в движението.
 • Изкачване на наклон. Изкачването на наклон е изтощително за всички видове автомобили, защото един път те трябва да преодолеят собствената си маса и втори път съпротивлението от самият наклон.

Да! Много от електромобилите са снабдени със софтуер, който е отговорен за това да изминете всички километри показани ви на таблото да дори и малко повече.

Има няколко начина да планувате дълго пътуване с електрически автомобил, например:

1. Ако сте собственик на Tesla, при зададен маршрут колата сама ще ви покаже на навигацията къде и колко трябва да зареждате.

2. Ако сте собственик на друга марка електрически автомобил може да зададете маршрута си в приложението Plug Share и то ще ви напътства за зарядните станции и времето, което ще ви отнеме, за да заредите електромобила си от точка А до точка Б.

Колко често зареждате електрическият автомобил зависи единствено от това какъв пробег изминавате. Трябва обаче да споменем, че за да запазите живота и капацитета на батерията на електромобила максималко дълго е хубаво да изпълнявате следните препоръки на производителите:

– За всекидневна употреба, тогава когато изминавате малко километри не зареждайте батерията на повече от 80%.

– Избягвайте зареждането на бързозарядни станции в ежедневието си, освен, ако не е необходимо.

– Не оставяйте регулярно батерията на електромобила си под 10%.

Спестяване на разходи, безвъзмездни средства и стимули

На първо място трябва да споменем, че към момента още с регистрацията на електромобила спестявате минимум 90 лева от размера на еко таксата, която ще плаща в КАТ. Това обаче ще се промени от 2021, когато таксата за електромобили отпада напълно.

Веднага след това идва местният данък, от който електрическите автомобили са напълно освободени.

Собствениците на автомобили ползват и безплатно синя и зелена зона, всичко което трябва да направите за целта е да си извадите стикер за електромобил от Центъра за градска мобилност.

Към момента в Р България все още няма инструменти, чрез които да се стимулира покупката на електромобили.

Електромобилите нямат двигател с вътрешно горене – съответно няма нужда да сменявате масло на всеки 15 000км. Нямат изпускателна система и още куп други неща, които конвекционалните автомобили имат и следва да бъдат обслужвани. Ако трябва да говорим за поддръжка тя се опира до: доливане течнст за чистачки, смяна на чистачките, смяна на дискове и накладки на 200 000 км. Като прибавим това, че 100 км с електромобил може да ви струват 0 лева, ако зареждате на безплатна станция и около 3 лева, ако зареждате автомобила си вкъщи, срещу минимум 15 лева за 100 км с бензинов и дизелов автомобил, спестените разходи на годишна база ще са в хиляди левове.

Всичко зависи от това какъв автомобил карате и какъв електромобил сте избрали да закупите.

За да разберете разликата ще дадем пример с два малки автомобила единият електрически другият не:

ЕЛЕКТРОМОБИЛ:

Renault Zoe с капацитет на батерията 52кВ/ч и максимален пробег от 395 км, при средна скорост от 70 км/ч, тегло на автомобила 1,5 тона.

Средният раздод е: 7,6 кВ за 100 км.

Колко ще ви струва това?

Безплатна станция: 0 лева

Домашна зарядна станция: приблизително 3,04 лева за 100 км.

АВТОМОБИЛ С ДВГ:

Renault Clio Blue dCi 115 BVM6, тегло 1,2 тона. Среден разход на 100 км при средна скорост 70 км/ч 4,2л.

Следователно 100 километра пробег с този автомобил ще ви струват средно 9 лева или това е три пъти цената на 100 км при електрическият автомобил, зареден на домашна станция.

Електрическите автомобили имат значително по – малко подвижни част от конвекционалните такива. Това намалява значително разходите по поддръжката им забравяте за смяна на маслото, за лошото гориво, за карбоновите отлагания, за чукащите клапани, за запушените дюзи, за ремонти по изпускателната или всмукателната система на автомобила, дори и за охладителната такава. Обслужването на електрическите автомобили се опира до смяна на накладки, дискове и спирачна течност на 200 000 км, смяна на чистачките и регулярно доливане на течност на чистачки в казанчето.

90 лева Еко такса при регистрация в КАТ, която ще отпадне напълно през 2021 година.

90 лева винетна такса.

Ползи за околната среда

Ползата от електромобилите за околната среда идва от това, че те не изхвърлят вредни емисии на СО2 в атмосферата, за разлика от конвенционалните автомобили, където най – ниският разход на СО2 е 75г/кг.

Чрез отделянето на 0 грама вредни емисии електромобилиите спомогат за по – доброто качество на въздуха.

Автомобили задвужвани изцяло на ток и тези на хидроген, не отделят никакви вредни емисии и това ги прави приятели на околната среда.

Сервиз и техническа поддръжка на електроавтомибили

Да, обаче не както всеки автомобил с ДВГ.

Електромобилите най – често имат нужда от зареждане на системата с течност за чистачки,смяна на филтър на купето, смяна на накладки и евентуално дискове, смяна на чистачки и преглед на ходовата част. Така цената, която плащате при покупката на електромобил е напълно оправдана тъй, като в дългосрочен план инвестицията ви започва да се вазвръща с всеки изминат километър.

Да.  Електрическите автомобили нямат нужда от:

– смяна на масло

– смяна на маслен филтър

– смяна на горивен филтър

– ремонти свързани с горивната система

– ремонти свързани с маслената системаи други.

– други.

Това намалява разходите за сервиз и поддръжка значително.

Безопасност при електрическите автомобили

Да, електромобилите са изключително безопасни те имат всички системи за сигурност като конвенционалните автомобили. Към безопасността може да добавим и това, че електрическите автомобили липсват около 80% от агрегатите при автомобилите с ДВГ.

Електромобилите са по – безопасни от тези задвижвани на бензин, дизел или газ, точно поради липсата на резервоар пълен с високозапалима течност, който може да избухне. Разширените функции на батериите в някои от електромобилите ги правят далеч по – безопасни.

Ползи за бизнеса при използване на електро автомобили

Сменяйки автомобилите на Вашата фирма с електрически автомобили ще намали значително разходите ви за сервиз и поддръжка, също така за зареждане и плащане на данъци и такси.

Вашият бизнес може да спести хиляди левове, ако премине към електромобили.

На първо място отпадат всчки разходи по периодична смяна на масло, маслен и горивен филтър и това е най – малкото, отпадат още ремонти като:

– запушени дюзи

– проблеми с маслено смазочния кръг

– смяна на всякакъв вид агрегати

– запечени сегменти

– задръстени ДПФ или катализатор и много много други.

Има голямо разнообразие на електрически автомобили, които ще паснат на всеки бизенс. Има големи и луксозни автомобили, има товарнии автомобили тип “баничарка”, има малки автомобили подходящи за доставки ии други. Може да видите пъланата гама електромобили на нашият сайт раздел Модели

В допълниение към това, че разходите от към поддръжка на електрическите ванове е значително по – ниска те са освободени и от местни данъци.

Електрическите ванове и лекотоварни автомобили не израсховат горово и по този начин разходите ви спадат допълнително.

Тарифи

Вкъщи зареждайте електромобила си на нощтна електроенергия, това ще ви спести пари.

При възможност използвайте публичните безплаттни зарядни сттанции, за да заредите по – голяма част от батерията на автомобила си.

Да, можете да спестите значителна сума пари, когато зареждате електрическо превозно средство, а не пълните гориво в резервоара.

Например: Пътуване от 1000 км. с електромобил може да ви струва 0 лева, ако използвате беезплатни сттанции.

Пътуване от 1000 км. с автомобил на бензин или дизел ще ви струва минимум 90-100 лева и това е, ако разходът на автомобила е средно 6л/100 км.

Електромобилите имат изключително интелигентни системи за следене на консумираната електроенергия от автомобила. Чрез уредите за измерване на консумацията на ток, може да следите вашият автомобил, както и това да ви помогне да прогнозирате разходната норма.

EVCARS BULGARIA

EVCARS BULGARIA

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque imperdiet purus quis metus imperdiet fermentum. Suspendisse hendrerit id lacus id I am text block Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.